Wednesday, February 2, 2011

kau nak kaya kan?

memang. sekarang semua nak kaya. nak banyak duit. nak penuhi semua list wish yang panjang menjela. atau pun. nak jadik macam orang atasan korang. nak jadikan role-model konon. macam kawan aku sorang ni cakap. hum. sempena tahun baru cina ni. gua nak cakap sama lu olang lah. lu olaang nak kaya tak payah lah nak tipu olang lamai maa. suruh depa ni pi beli barang produk hampa yang harga bukan bapak punya mahaaai lagi lo. dua ribu untuk engineer, doktor petik jari aje maa. ni depa semua ni budak kecik lagi. lampin pun pakai lagi naaa. duit pun mintak mak abah lagi hang taau tak. yang hangpaa semua dok target doraang ni memang bijak laa noo. kalu gua nak pi bukak bisnes memang gua target ini group lah kan. student yang mata materialistik. kerajaan bagi duit untuk hangpa semua semua study yaa bukan berjoli. duit tu tak payah hang labuq untuk orang orang tua yang dah kayo tu naaah. dorang dah kayo dah. yang hangpaa ni tengah study lagi. hangpaa semua yang tengah baca ni nak tahu bisnes apa? alaa yang night market night market apa kejadah entah. siapa entah yang bawak masuk dalam masyarakat aku ni pun aku tak tahu lah.

ya, terima kasih sebab bisnes ni kawan kawan sekolah masa form 4,5 contact aku. yang tak pernah pernah tegur kat sekolah tiba tiba tegur kat facebook. yang tak pernah pernah call aku lepas habis paper chemistry spm 2009, call aku. dan sebab benda ni jugak. classmate aku yang kiranya mesra lah jugak. lepastu ajak jumpa sebab nak promote bisnes korang kat aku. rajin call segala. lepas aku taknak join terus tak contact. sampai la ni. notis ye. yang aku baru tahu 3/116. tolak sorang. aku. tolak jay. yang kat London tu tinggal 114.

kalau tetiba call kawan kawan yang jaaaaaaaaaauh yang tak sangka nak contact balik. pastu kata nak pinjam duit. lepastu kata ada problem keparak. tak lain tak bukan. night market lah ni. aku tak marah korang. aku marah orang atasan tu.





*maaf kalau bersangka buruk. ini pendapat peribadi. lagi satu. pernah tengok cerita setem tak. tiru gaya cina yang ada ikan pirana tu punya gaya cakap masa baca post aku ni. dia tu cina kedah. loghat utara kuat.

4 comments:

amalina sahaja said...

hikhik terharu tolak jay. haha

siapakah sya?

Anonymous said...

hahahaha. aku tak fahamm laaaaaaaa............................................awat?

amad said...

bisnes MLM ke? budak melayu selalu terpengaruh benda ni. haih.

syafiqah safian said...

hahaha iyyupp. that's the worddd MLM. hehehe,