Saturday, January 22, 2011

mathematicophobia

iyeah.
itu aku.
mathematics-phobic.
twenty percent chronic.
eighty percent okay.


aku ingat lagi waktu aku darjah 2.
aku dapat matematik markah paling cikai sekali dalam kelas 2 Amanah.
33. (kot kalau tak silap)
sebab aku tak reti bahagi.
sebab tulisan aku buruk kalau buat maths.
(haha ada kaitan ke?)

aku ingat lagi masa darjah satu.
kan ada latihan kena tulis nombor 1-100 dalam perkataan.
seriously weh.
aku siap berdoa sambil sambil tiup tiup kat atas buku tu,
Ya'Allah cantikkanlah tulisan aku ni.
Cantikkanlah.
dan hantar.

bila dapat balik buku
ada nota.
sila perbaiki tulisan.
HAHAHAHAHAA amek kauuu!
tapi aku tak kisah.
ehhh aku kisah.
aku rasa lah kan aku pi amek gam tampal page tu.
heheheeee!

naik form 3.
kelas sama dengan syafiah.
first test.
syafiah dapat 100.
aku dapat 88.
aku nangis.
aku buat banyak careless mistakes.
lepas tu aku tanya.
kenapa salah ni cikgu
kenapa salah.
ish.
(sambil nangis)

lepastu aku tanya,
kenapa kena belajar maths?
kenapa kenapa?!
serious weh.
aku emo satu kelas.

test kedua.
syafiah dapat 80++
aku dapat 60++
WAHAAAAAAAAAA!
padan muka kau.
waktu first test tak bersyukur.
sekarang dapat B.

aku tanya lagi.
soalan yang sama.
Cikgu, kenapa kena belajar Maths?
untuk kehidupan.
Ini kehidupan?!
aku memberontak.
cikgu kata ya.
kehidupan.

aku tak suka jawapan tu.
sebab aku tak nampak kesahihannya.
aku tak nampak logik akal.
jawapan tu terlalu general untuk buat daif macam aku ni.

masuk form 4 form 5.
aku tak kisah pasal studies sangat.
so study pun ingatingat lupe oh.
but still.
aku tak buat homework maths & addmaths.

owh yeah.
teringat something.

Addmaths.
cipta rekod.
semua exam failed.
kecuali percubaans, dengan SPM
HAHAHA
alhamdullilah.
B solid. no minus no tambah.

ada sekali tu.
second class Mr.Manogaran,
dekat bilik LK,
aku nangis kat syira sebab tak reti buat completing the square.
dengan homesick lagi.
aku mengade, aku nangis.
Form 4.
hahaha.
okay dia ni actually garang taw!
but.
when He saw me crying,
dia macam agak cuak.
dan ketawa.
pastu dia cakap:

"This is my first time to have a student crying in my class"

hehehee, *malu*
duh, apa aku kisah! hehehehe,
pastu dia treat aku baik punyaaa!
I Like!:)

masuk matriks.
aku dah matang sikit.
:D
aku buat kempen.
(Malaysia kan suka kempen)
supaya aku CINTA sama itu Maths!

hari hari aku pandang cermin aku cakap:
(tak lah hari hari pungg)

Saya Cantik, Saya mesti suka Maths.

agak arrrr.
tak berkesan.

first exam aku dapat C+
second exam B
third exam: aku harap A oh! Aminnn.

Lately hubugan aku dengan Maths macam dah okay sikit.
sebab haritu kan exam.
so memang kena push haaabis lah kan

I LOVE MATHS
I LOVE MATHS
I LOVE MATHS

itu zikir aku setiap kali pegang buku maths.
tapi aku ingat lagi
Exam PSPM 1.
soalan maths memang susah lah kan aku cakap.
(untuk budak phobic macam aku ni)

masa exam aku rasa
nak ketuk ketuk kepala atas meja.
aku rasa nak bangun dan jerit,

'aku taknaaaaaaak amek exam maths!'

lepastu hempas pintu sampai pecah kaca tingkap.
berlari lari.
semua orang pandang.
kat baju aku ada tulisan:
"I'm Mathematics-phobic"
macam cool kan?
heehee,

tapi itu cuma imaginasi.
aku tak buat pun.
aku cuma mampu
'whuaaaaaaaah, serious tak suka maths.
serious nanti nak pilih course tak ada maths!'
tak boleh nak positif lagi dah ni.
dah critical ni.
sambil tangan buat je lah apa yang termampu.

selalunya penyakit ni datang waktu kelas tutorial pukul 12.00p.m-1.00p.m
waktu tengahari.
kelas hari Rabu.

memang salah pilih waktu belajar Maths lah kan!
lagi lagi kalau lecturer suruh.
okay.
sila jawab soalan kat hadapan.
saya bagi dalam masa sepuluh minit.

"on your mark, get set, GO!"

memang berpeluh peluh lah kan tangan kaki segalaaaa!
serious aku tak sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
serious macam nak nangis.
time ni aku rasa nak laaaaari.
nak laaaaaaaari pergi kat kaunseling
dan jerit.
SAYA TAK SUKA MAAAAAAAAATHS!

dah banyak orang aku tanya.
macam mana nak suka maths?
macam mana nak cinta maths?
macam mana nak hebat maths?

will power is the only power that could help you-Bernama

maths.
aku boleh buat dengan proper bila:
1. dalam bilik aircond:)
2. jiwa tenang dan tenteram
3. tak ada bunyi bising!
4. tak ade lecturer
5. Everything dalam keadaan kemas dan bersih.

environment ni aku boleh tiptop score punyeee:)
ngengee. Insya'Allah.
gila demand kan.

rupa-rupanya ramai lagi yang tak suka maths oh!
kau pun kan weh?
kau lah yang tengah baca ni!
ehhh, tak ea?
kau suka maths?
whoouuuuuu!

oh nak tahu tak?
aku ada dua perasaan dekat orang yang hebat maths.
yang dapat score A dalam exam.
satu bangga dan respect lahhh!
satu lagi,
err, kau faham ke eh belajar maths tu?
sebab.
ada orang dapat score
sebab dia fokus masa cikgu ajar.
then dia ikuuuuuuut je step
dalam buku.
lecturer.
kiranya kalau ada soalan yang aku dapat score tu.
soalan ni lah.
aku HAFAL step wehhhh.

aku tahu salah.
kau kena tahu macam mana boleh dapat ni.
contohnya.
2X6=12.
macam mana boleh dapat 12?
haha but mostly hafal kan sifir?
jawapannya 2 kau tambah dengan 2 sebanyak 6 kali.

pagi before exam Maths haritu.
aku tahu kenapa aku tak suka maths.
actually bukan tak suka.
serious aku suka.
tapi.
aku tak faham.
sebab tu aku tak suka.
aku taktahu nak apply benda tu kat mana
tak ada siapa pun bagitahu.

macam belajar polynomial untuk bina lif.
dan imaginary number untuk benda yang kita tak nampak.
macam nak kira current kat dalam plug.
trigonometry untuk apa?

maths ni untuk engineer.
bina jambatan.
bangunan.

actually Maths is an interesting subject!
kannnn?

tapi tak bila waktu tengahari yang berpeluh peluh. dan haus.
tak selesa!
rasa nak mandi.
heehee!

So finally.
I fell for mathematics.
Maths tu kan ilmu.
kita mana boleh benci ilmu kan?
Iman Ghazali ada sebut.
sekali kita benci ilmu, tiga kali ilmu akan benci kita.

so Seriously, I Love Maths Very Much.
please Love me the way ILY maths.

korang korang yang tak suka maths,
ada hadiah untuk koraaang!
tadddaaaaaaaah!:)

hope korang jatuh cinta! heyy bukan dekat singer tu taw!:)
Nanti aku bagi tips macam mana nak cinta sama Maths.
Eh,
tadi kau cakap kau hebat Maths kan?
Mai sini share meh?
:D




1 comment:

amalina sahaja said...

hahaha

baik, saya suka maths.
hahaha

goodluck sya :D