Sunday, February 19, 2012

kelasik enough?


adapun kemudian dari itu telah berkata fakir yang insaf akan lemah keadaan dirinya, dan singkat pengetahuan ilmunya; dan pada suatu masa bahawa fakir duduk pada suatu majlis dengan orang-orang besar bersenda gurau. Pada antara itu ada seorang orang besar, menyapa dan ada apabila perhatian diberi, salam dihulur oleh si fakir yang tadi dan menyambut mesra panggilan orang besar yang seorang itu. Lalu, barang diri diperkenalkan kiranya si fakir tadi lalu berkata, 


"Hamba, Syafiqah."


Tersekat sekat suara ada barang kali gugupnya memuncak. Orang Besar itu tersangat lah khacak nya dan tinggi lampai seperti Laksamana Melaka. Badannya sasa. Pakaian nya cukup membuatkan anak-anak gadis seperti aku Si Fakir tadi jhatu chinta pada nya. Lalu orang besar itu berthanya kepada si fakir atas apa perbuatan si fakir kelihatan begithu sungguh aneh.

Makanya dijawab oleh si fakir tadi dengan berasa segan silu sehingga mera-mera pipi gebunya. Dengan perasaan rendah diri masih ditetapkan jua, ia tertawa sedikit seraya berkata,"Hamba sedang meneropong." sayang sekali. Fhoto lama terhakis kertas nya melekat pada pengalas album. si fakir masih tertawa dan sifatnya yang mhalu-mhalu itu membuatkan orang besar itu seronok ada pada melihatnya, barang inika chinta? fikir nya dalam sanubari. rasanya melalui akal. apaka berlaku tunggang terbalik ayat orang besar tadi? ia membetulkan kembali ayat-ayat chinta yang dikarang sesaat chuma. fikiran nya melalui akal rasanya dalam sanubari. diukir senyuman lalu bertanya lagi kepada si fakir. meneropong apaka si fakir ada barang kali ia berfikir seperti Albert Einstein melihat bintang menerusi teleskop kala.


lalu seperti yang sama yang sebentar tadi perbuatan ia masih kelihatan mhalu-mhalu ditutup mulutnya dengan kain pelapik penutup kepalanya lalu menole kepala nya ke belakang membelakang-kan orang besar tadi. bukan tujuan nya untuk bersikap keras tetapi segan yang teramat kali nya. Seraya berkata,
"Khamu!"


-THAMAT-
Maka thamat lah ceritera sebentar tadi. penat suda kalinya si penulis mengarang menggunakan Bahasa Melayu Klasik yang indahnya tidak dapat diukur menggunakan kayu pembaris. apa tah lagi maksudnya yang dalam dapat diketahui semua cucu kita warisan mendatang. tidak usah disambung cerita yang orang besar itu lalu rebah ke bumi dan tidak sedar akan diri selama tujuh purnama. dan diharap dapat menjaga Bhasa kita dan jangan ditinggalkan kata-kata Si Tuah, "Takkan Melayu Hilang Di Dunia!"
The point is si fakir is looking for someone to be her Chinta. #Eh? Ada maksud nya mesti dalam kerabat orang besar? #Eh? Semboyan telah berbunyi. Menuju Medan Bakti. Itu hanya coincidence. Saya ulang. Coincidence. 

Sekian, Terima kasih.
Oh ye, sumber Bahasa:  Bahasa Melayu Klasik


No comments: